27 Eylül 2013 Cuma

GRİPTEN KORUNMANIN YOLLARI VE YÖNTEMLERİ

GRİBE YAKALANMAMAK İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER

1) Çok kalabalık ortamlardan uzak durmaya çalışın. Özellikle gribe yakalanabileceğiniz ortamlardan.
2) Kişisel hijyeninize dikkat edin.
3) Virüslerin vücuda en kolay giriş yolu yüzümüz. Yüzünüze dokunurken dikkatli olun.
4) Ellerinizi temiz tutmaya çalışın, sık sık yıkayın bunu da alışkanlık edinin. Bildiğiniz gibi virüs el ve cansız nesnelerle temas yoluyla bulaşıyor.
5) Eğer ellerinizi yıkamaya imkanınız yoksa dezenfektanları kullanın.
6) Düzenli egzersiz yapmaya özen gösterin. Spor yapmak bağışıklık sisteminizi güçlendirir.
7) Grip belirtileri kendini göstermeye başladıysa mutlaka dinlenin.
8) Ateşinizin çıkıp düştüğünü fark ettiyseniz en az 1 gün dinlenin.
9) Sıcaklıkların yavaş yavaş düşmeye başladığı dönemler grip aşısı yaptırmanın tam zamanı.
10) Beslenmenize ve yediğiniz öğünlere dikkat edin.
11) Moralinizi yüksek tutun! Gülüsemek bağışıklık sisteminin güçlenmesinde yardımcı olur.


GRİBE YAKALANMAMAK İÇİN YENİLMESİ TÜKETİLMESİ GEREKEN BESİNLER

Gripten korunmak için bu meyveleri tüketebilirsiniz.
ELMA: Amasya başta olmak üzere birçok ilimizde üretilen elma baş ağrısına iyi gelir, kan şekerini düşürür. Hastalıklardan korur.
MUZ: Kalp hastalıklarına, dolaşım ve sindirim sistemine iyi gelir. Uykudan önce yendiğinde rahat bir uyku verir. Yorgunluğa karşı da etkili olan muz beyne serotonin salgılatarak mutlu eder.
PORTAKAL: C vitamini yönünden oldukça zengindir. Bağışıklık sistemimizi güçlendirerek hastalıklara karşı korur. Portakal içerdiği A, B1, B2, P vitaminleri, potasyum, kalsiyum ve magnezyum yönünden de zengindir.
NAR: Antioksidan kapasitesi zengin olan nar önemli miktarda da potasyum, A, C, B2 vitamini ve niasin içermektedir. Bu sayede bağışıklık sistemimizi güçlendirerek vücudumuzu hastalıklara karşı korur. Kanseri önlemeye yardımcı olur. Kan yapıcı, idrar söktürücü, enerji verici özelliği bulunmaktadır.
MANDALİNA: Zengin C vitamini içeriğiyle, soğuk algınlığına, nezle ve gribe karşı savunma mekanizmamızı güçlendirir. Ayrıca bazı besinlerden aldığımız demiri aktif hale getirerek bilişsel performansı arttırır.
KİVİ: Bir adet kivi günlük C vitamini ihtiyacını karşılamaya yeter. C vitamini dışında A, B1, B2 vitaminleri, fosfor, kalsiyum, demir ve protein içerir. Grip ve nezle gibi kış hastalıklarına iyi gelir, kanser önleyici özelliklere sahiptir.
AYVA: A, B1, B2, C vitamini içerir. Ağız kokusunu giderir. Kusmayı önler. İshale iyi gelir.
KAN PORTAKALI: Suyunda antioksidanlar bulunur ve bunlar damarları güçlendirir. Bu sayede kalbin zarar görmesini engeller. A, C ve E vitamini bulunur. Kolesterolü düşürür.
BİTKİ ÇAYLARI: Bilindiği üzere grip ve soğuk algınlığına karşı etkili yöntemlerden biri de bitki çaylarıdır. Vücudun direncini arttırmak için bu bitki çaylarını içebilirsiniz.
Melisa, adaçayı, dağçayı, ekinezya, tıbbi nane gibi şifalı bitkilerin günde 2 bardak şeklinde düzenli tüketilmesi kendinizi gripten korumanın en etkili yöntemidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder