CERRAHİ SÜNNET

CERRAHİ SÜNNETİN TANIMI ;

Erkek çocuklarında sünnet, penisin baş kısmını saran sünnet derisinin yaklaşık 3/4'ü cerrahi yolla kesilerek alınması ve baş kısmın açığa çıkarılması işlemidir . En sık dini nedenlerle, özellikle Müslümanlık ta ve Musevilik de yaygın olarak uygulanır. Dünyada: Bazı toplumlarda erkekler kadar olmasa da kadınlara da sünnet yapılır.
Kadınlarda sünnet, klitorisin bir kısmının kesilip-alınması şeklinde yapılmaktadır.

SÜNNETİN VE SÜNNETÇİNİN TARİHÇESİ
Sünnet adetinin ne zaman ortaya çıktığı bilinmemektedir. Günümüzden 12.000 yıl öncesine kadar dayandığı düşünülmektedir. Taş devri mağara resimlerinde bile sünnetli erkek tasvirleri vardır. Eski mısırda bulunan tarih öncesi mezarlardaki bütün erkekler sünnetlidir.Hz. Muhammet de (S.A.V) sünneti önemle tavsiye etmiş; “ Sünnet olmak İslam’ın fıtratındandır” demiştir.

SÜNNETİN YARARLARI

- Doğru yapılan sünnet cinsel ilişkide Erken Boşalmayı Engeller.
- Penis kanseri sadece sünnet olmayan erkeklerde gözlenir .
- Sünnetli çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu daha az gözlenir.
- Bulaşıcı hastalıklar sünnet olmayan erkeklerde daha sıktır.
- Sünnet olan erkeklerin eşlerinde rahim kanseri riski azalır.

SÜNNET YAPILMA YAŞI
Genel olarak kabul gören görüş 2 yaşından önce ya da 6 yaşından sonra yapılmasıdır .Bu yaşlar arasında özellikle ruhsal açıdan çocukların olumsuz etkilendikleri, bunun kendilerine anne ve babası tarafından verilmiş bir ceza olduğunu düşündükleri savunulmaktadır. Ancak tıbbi gereklilikler doğrultusunda her yaşta yapılabilir.

Yeni doğan döneminde sünnet konusunda farklı görüşler bulunmakla birlikte, özellikle yaşamın ilk iki haftasında bebeğin hızlı iyileşme özelliğinden yaralanmak üzere yapılması önerilmektedir.

ÇOCUĞUNUZU SÜNNETE NASIL HAZIRLAMALISINIZ?
Anlayabilecek yaştaki çocuklarla sünnet kararı birlikte alınmalıdır. Ailenin yapacağı psikolojik hazırlık sünnetin kolay geçmesinde bana göre %90 oranında etkili olmaktadır. Ayrıca sünnet öncesi muayene sonrasında, bu konuda çevre ve arkadaşları tarafından yanlış bilgilendirilmesine meydan verilmeden konu Doktor tarafından çocuğun anlayacağı basitlikte anlatılmalı, "konuşma ile sünnet arasındaki süre de kısa tutulmalıdır .


Bu iletişim sayesinde çocuk ve aile operasyon ile ilgili bilmesi gereken ayrıntıları öğrenme fırsatını bulurlar . Bu bilgilenmeden sonra çocuğun yasına göre Ailenin yapacağı psikolojik hazırlık sünnetin kolay geçmesinde bana göre %90 oranında etkili olmaktadır. Penis ‘imi kesecekler korkusunu yaşayan bir çocuk sünnet sırasında ağrı hissetmediği halde ağlamakta ve sünneti zorlaştırmaktadır. Bu durumun önüne geçmek için ailenin çocuğu psikolojik olarak hazırlaması çok faydalıdır. Eğer çocuk psikolojik olarak iyi hazırlanırsa - sünnet resimdeki gibi kolay geçmekte başarısı da bu oranda güzel olmaktadır.

Ayrıca çocuğu sakinleştirmek için sünnet den yarım saat veya bir saat önce verilecek küçük dozlarda sakinleştiriciler de kullanılabilmektedir.

SÜNNET ÖNCESİ TEDAVİ
Sünnet den önce ön muayene yapılarak , karşılaşılabilecek problemler araştırılır. Çocuğun kanama problemi veya, ilaç alerjisi varmı, Sünnet de kullanılacak ilaçlara karşı alerjisi olabilirmi diye test yapmak da fayda vardır. Ayrıca doğuştan anomalisi ;( Fimozis “ sünnet derisinin penisin başına yapışık olması ” ,Hypospadias “ peygamber sünneti “ ,Epispadias gibi daha birçok anomali) - araştırılmalı böyle bir durum tespit edilirse bu çocuklar sünnet edilmemelidir ve ilgili cerrahi branşa yönlendirilerek ileri tedavi almasına yardımcı olunmalıdır.

SÜNNET SONRASI PROBLEMLER

a- Kanama,
b- Ağrı,
c- Şişlik,
d- Pansumanın erken düşmesi
e- Pansumanın ıslanması
f- Pansuman yapışması
g- Enfeksiyon

Kanama- Doğru yapılan sünnetten sonra kanama olmaması gerekir. Ancak bir şekilde olsa bile aşırı olmadığı sürece kompresyonla kontrol edilir. İnatçı kanamalarda dikişle kanama durdurulur.

Ağrı,: Sünnetten yaklaşık 2 saat sonra başlar 30-45 dakika sonra diner. Bu sürede verilen ağrı kesiciler ağrıyı durdurur.

Pansumanın " idrarla" ıslanması; Önemli bir problem değildir. İdrar prensip olarak steril olduğu için yara iyileşmesinde olumsuz etkisi yoktur.
Pansumanın yapışması: Genelde sünnet derisinde yapışıklık olan çocuklarda sargı bezi penis başına yapışır, bu da sünnetten 1 gün sonra gün boyu gliserinle ıslatılarak yumuşatılır ve rahat bir şekilde sargı alınır. Bu durum artık çok nadir görülmektedir çünkü sünnetin sonunda merhem emdirilmiş sargı bezleriyle pansuman yapılmaktadır ve tekrar pansuman yapılması neredeyse hiç gerekmemektedir.
Pansumanın erken çıkması : Çoğu kez sorun teşkil etmez. Gerekirse tekrarlanır. 24 saat kalması şişliği engeller.

Şişlik: Penis derisine yapılan lokal anestezik ilaç ve kesilen damarların bağlanmasına bağlı sünnet sargısı açıldıktan sonra Ödem dediğimiz şişlik ortaya çıkar. Bu genelde normal sayılan problemdir. Yaklaşık 5-6 gün içinde kendiliğinden geçer.
Enfeksiyon: Sık rastlanmaz, sünnet derisi yapışık olan çocuklarda yapışan bölgelerde ve genellikle penisin alt kısmında sarı akıntılı bir görüntü olur. Bu hal enfeksiyon (iltihap) değildir. Normal yara iyileşmesi sürecidir. Penis çok kanlı bir organ olduğu için enfeksiyon olma ihtimali zayıftır.

SÜNNET SONRASI EN ÇOK SORULAN SORULAR

SÜNNET SONRASI NE KADAR İSTİRAHAT YAPILMALIDIR ?

Sünnetli çocuk muayenehaneden ağrısız,sorunsuz,yürüyerek çıkacaktır. Ancak kötü şans faktörünü azaltmak için sünnet günü kesin yatak istirahatı yapılmalıdır.

NE ZAMAN BANYO YAPABİLİR?
Sünnetten iki gün sonra banyo yapabilir Sabun, şampuan değmesinin zararı yoktur.

NE ZAMAN İÇ ÇAMAŞIRI GİYER ?
Penis bölgesindeki hassasiyet geçince giyebilir

TAMAMEN İYİLEŞME NE ZAMAN OLUR ?
1 hafta sonra tamamen iyileşir.
NE ZAMAN HAVUZA, DENİZE GİREBİLİR ?
1 hafta sonra havuza, denize girebilir

NE ZAMAN TOP OYNAYABİLİR ?
15 gün sonra top oynayabilir.
NE ZAMAN BİSİKLETE BİNEBİLİR ?
15 gün sonra bisiklete binebilir.