6 Kasım 2011 Pazar

KULAK ÇINLAMASININ NEDENLERİ - KULAK ÇINLAMASI NEDENİ - KULAK NEDEN ÇINLAR

KULAK ÇINLAMASININ NEDENLERİ - KULAK ÇINLAMASI NEDENİ - KULAK NEDEN ÇINLAR
Günümüzde kulak çınlamasının birçok nedeni vardır. Bunların yanlızca yüzde 10 unun sebebibilinmektedir. 9 Eylül Üniversitesi ve Fırat Üniversitesi'nin ortaklaşa yürüttüğü çalışma kapsamında kulak çınlama mekanizması oluşturuldu. Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji ve Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ramazan Bal ve Doç. Dr. Hayrettin Cengiz Alpay'ın 9 Eylül Üniversitesi ile ortaklaşa yürüttüğü "Kulak Çınlaması" çalışması Antalya'da düzenlenen "Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi 30. Ulusal Kongresi"nde birincilik ödülü aldı.

Prof. Dr. Ramazan Bal, oluşturdukları kulak çınlaması modeliyle birçok insanın şikâyetçi olduğu çınlamanın nedenlerini araştırdıklarını söyledi. Çınlamada en önemli faktörün yüksek desibelde ses olduğunun altını çizen Bal, "Yaptığımız şey kulak çınlamasının nasıl ortaya çıktığını anlamaya çalışmak. Çınlamanın nedenlerini insanlar üzerinde çalışmamız çok mümkün değildi bu yüzden de hayvanlar üzerinde bir kulak çınlaması modeli ürettik. Sağlıklı bir hayvana akustik travma dediğimiz yüksek gürültülü bir ses verdiğimizde kulak çınlaması oluşuyor bu sesin aralığı 110 veya 120 desibel gibi." şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Hayrettin Cengiz Alpay ise çınlamaların 32 farklı nedeninin olabileceğini dile getirdi. Alpay, çınlamalardan korunmak için öncelikle gürültüye maruz kalmamak gerektiğine vurgu yaptı. Bilimsel anlamda çınlamaların ancak yüzde 10'unun tespit edilebildiğini ifade eden Alpay, çalışmalarının bilimsel anlamda çınlamalar hakkında daha fazla veriyi ortaya koyabileceğini belirtti.

KULAK ÇINLAMASI NEDENLERİ
“Tinnitus” tıp dilinde, genelde kulak içindeki gürültü, çınlama ve ıslık benzeri seslere verilen addır. Bu seslerin ortak noktası dış bir ses kaynağından gelmemeleri ve yalnızca etkilenen kişi tarafından duyulmalarıdır.

Eğer bu sesler psikolojik olumsuzlukları da beraberinde getiriyorsa, buna da “Tinnitus” denir ve bu seslerin neden olduğu rahatsızlıklar ve engellemeler kastedilir. Bu tarife, örn. depresyonlar ve uyuma zorlukları da dahildir. Son zamanlarda bununla ilgili olarak ” Karmaşık Tinnitus” sözcüğü de kullanılmaya başlamıştır.

Tinnitus -en azından başlangıçta- bir hastalık belirtisidir. Belirti sözcüğü ile sizi olumsuz etkileyebilecek veya hasta edebilecek bir sorunun fiziksel ya da ruhsal alanda vücutta var olduğunu gösteren önemli bir işaret olduğunu kastediyoruz. Bir çok insan bu durumda kendini çaresiz hissetmektedir.


Bu çaresizliğe bir de aşağıdaki faktörler eklenmektedir:
• tehlikeli neden ve sonuçlarından duyulan korku,
• etkilenen kişinin yetersiz bilgisi,
• doktorlardan gelen yanlış bilgilendirme ( bunun çaresi olmadığı, bu seslerle yaşamayı gerektiği gibi ) .


Özenli ve pozitif bilgilendirme ve uzmanlarca yürütülen tanı sonucunda, hastanın korkuları çoğu durumda çok çabuk giderilebilir.

TİNNİTUS NASIL BELLİ OLUR?
Tinnitus’u çok farklı biçimlerde, örn. ıslık , vızırdama, gıcırtı, tırmalama, tıklatma gibi şekilllerde ortaya çıkabilir. Bazen yüksek derecedeki sağırlıkla birlikte melodi olarak da duyabiliriz. Bazen birden fazla ses birlikte de görülebilir. Bu sesler, yalnızca bir kulakta, her iki kulakta birden veya kafa içinden geliyormuşcasına da ortaya çıkabilir.
Tinnitus niçin oluşur?
Tinnitus bir çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir:

GÜRÜLTÜ ZARARLARI / PATLAMA SONUCU OLUŞAN TRAMVA
Kulakta duyulan seslerin sık rastlanan bir nedeni ( % 30′a kadar), kulaktaki hassas tüy hücrelerinin bir patlama veya gürültü ile zarar görmesidir. Bu guruba, genelde gençlerin dinlediği müzikler ( walkman, disko ve rock konserleri) ve işyerindeki gürültüler neden olur. Patlama travmalarında hemen yapılacak bir müdahale ile her zaman iyileşme sağlanabilir.

KANAMA KAYNAKLI ZARARLA
Doktorlar açısından kanamalar Tinnitus’un en büyük ve önemli nedeni olarak görülür ve tanı buna yönelik yapılmaya çalışılır. Bu ilk elde değerlendirilen şüpheli durum, hemen mümkün olduğunca hızlı ve özenli bir tanı ile desteklenmelidir. Ancak bu şekilde, Tinnitus’un kaynağına ilişkin olarak çok farklı nedenler bulunabilir ve sorun yok edilebilir. Burada temel ilke: “Ne Kadar Erken,O kadar İyi”.

İŞİTME KAYBI
İşitme kaybı ile birden ortaya çıkan duyamama ya da ani duyma azalmalarını ki çoğu kez tek kulaktadır kastediyoruz. Çoğunlukla işitme kayıpları, kulak sesleri ve nadiren de baş dönmesi ile beraber görülür. Çok sayıdaki çalişmalara dayanarak işitme kayılarının bir süre sonra kendiliğinden iyileştiği kabul edilmektedir (Anında İyileşme). Bazen de kulakta bir ses ve/veya işitme kaybı kalıcı olabilmektedir.

KULAK ÇINLAMASININ DİĞER NEDENLERİ
Bu ana nedenler dışında bir dizi diğer bazı sebepler de görülebilir. Bunları, sizi tedavi eden doktorunuzla görüşmenizde kullanabilmeniz amacı ile kısaca sıralamak istiyoruz:
• Omurilik kaynaklı hastalıklar,
• Çene ve diş rahatsızlıkları,
• Presbyakusis (yaşlanma kaynaklı işitme kayıpları),
• Akustikneurinom (işitme sinirlerindeki iyi huylu tümör),
• Morbus Meniére (işitme kaybıyla gelen siddetli bas dönmesi),
• Kalp ve damar hastalıkları,
• Anabolizma hastalıkları,
• Böbrek hastalıkları,
• Hormonsal bozukluklar,
• Üçüncü kulak kemiğinin (üzengi), iç kulağa aktarıındaki sorunlar,
• Kronik orta kulak iltihapları,
• Zehirlenmeler (Intoxikationen), özellikle de ilaç kaynaklı olanları,
• Kafatası ve Beyin Travmaları, merkezi sinir sistemindeki hastalıklar
• Narkozlar,özellikle de omurilik narkozları (Spinalnaesthesie).


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder