20 Kasım 2011 Pazar

KADINLARDA REGL DÖNEMİ - REGL DÖNEMİ - REGL DÖNEMİNDE NELER YAPMALI - REGL NEDİR

REGL DÖNEMİ - REGL DÖNEMİ - REGL DÖNEMİNDE NELER YAPMALI - ADET DÖNEMİ - REGL NEDİR - ADET KANAMASI NEDİR


REGL NEDİR - ADET KANAMASI NEDİR
Rahim iç yüzeyinde her ay dölenmiş yumurtanın ( gebeliğin ), gelip yapışmasına ve buradan beslenmesi için damarlanmasını sağlayacak bir tabaka oluşur ve eğer döllenme yoksa bu duvar görevini tamamlayıp yerini alttan gelen yeni dokuya bırakarak dökülür, rahimden dolayısıyla vücuttan dışarıya atılır. Her ay bu işlem aynı şekilde tekrarlanır biz bu sürece menstürel siklus – adet düzeni, işlevini yitirerek yerini yeni oluşan yapıya bırakıp dışarıya atılan bu dokuya da adet kanı, mentürasyon kanaması denir.
 
REGİL DÖNEMİNDE NASIL BESLENMELİ
Kuru yemişler biyoaktif bileşenler, alfa-tokoferol, E vitamini gibi antioksidanlar ile protein, posa, bakır, folat, selenyum, magnezyum, çinko, demir gibi önemli mineraller içerir. Ayrıca niasin, folat ve diğer B grubu vitaminlerinin yanı sıra, fitokimyasallar ve uygun yağ asitlerini de ihtiva eder. Bu özellikleri nedeniyle dengeli ve yeterli beslenmemiz açısından gerçekten önemlidir.


Fındık, ceviz, badem ve fıstık gibi kuru yemiş tüketen kişilerde koroner kalp hastalığı, diyabet, kanser gibi kronik hastalıkların riskinin azaldığı görülmüştür.


Regl döneminde vücutta su tutması ve ödem


REGL DÖNEMİNDE ÖDEM AZALTICI BESİNLER YİYECEKLER
- Bol su içmek (maksimum 2,5-3 litre)
- Karahindiba
- Tarçın ve karanfille yapılmış çay
- Yeşil yapraklı besinler
- Maydanoz
- Kiraz sapı
- Kabuklu armut
- Şekersiz şeftali
Regl döneminde su tutması ve ödem


REGL (ADET) DÖNEMİNDE ÖDEM ARTIRICI BESİNLER
- Tuzlu yiyecekler
- Alkol
- Kola
- Meyan kökü içeren yiyecekler
- Tatlı yiyecekler
- Karbonhidratlar

Regl döneminde baş ağrısı, göğüslerde hassasiyet ve dolgunluk hissi, karında şişkinlik ve ağrı, vücutta ödeme bağlı şişkinlik oluşması dolayısıyla ağırlık artışı, ruhsal bir gerginlik hali, mutsuzluk, sabırsızlık, duygusal dalgalanmalar, hoşgörüsüzlük, sinirli ve sert davranışlar, ishal ya da kabızlık gibi vücut ve ruhsal değişimlerin dışında iştah artması, tatlı ve tuzlu krizleri sık yaşanıyor.

Bu dönemde özellikle kadınların en büyük sorunu, vücuttaki ödeme bağlı şişkinlik nedeniyle ağırlık artışı yaşamalarıdır. Benim önerim, regl döneminiz bittikten 3 gün sonraya kadar tartılmayın. Çünkü; gerçek kilonuzu asla göremezsiniz.

Kanaması fazla olan kadınlarda kansızlık (anemi) görülebilir. Bu nedenle aşırı kanama yaşayan kadınların jinekologlarına bu durumu bildirmeleri gerekmektedir. Aşırı demir eksikliği de tatlı isteğinizi artırıyor olabilir.

Başka bir sorun da regl döneminden bir iki hafta önce östrojen ve progesteron hormonları en düşük seviyelerde seyreder. Ve bu hormonların azalması ruh hallerindeki oynamaların, yeme krizlerinin nedenidir. Ayrıca magnezyumun vücutta azalması nedeniyle tatlı tüketimimiz artmaktadır. Bu dönemin geldiğini kabul edip, bedenimizi iyi besleyerek birtakım önlemler alabiliriz.

REGL (ADET) DÖNEMİNDE NELER YAPABİLİRSİNİZ?
- Tuzlu peynir, zeytin, soya sosu, turşu ve tuzlu soslar gibi tuz içeriği yüksek gıdalardan uzak durmalısınız. Ödem oluşumuna karşı sodyum ve potasyum dengesi önemlidir. Potasyumun kaynağı olan kuru kayısı, muz ve patates tüketebilirsiniz.

- Şeker ve şekerli yiyeceklerden, kafeinden, alkolden uzak durun. Bunun yerine melisa, papatya gibi bitki çayları için, kuru meyveyle şeker ilave etmeden hoşaf ve komposto yapın.

- Aşırı şiş olduğunuzda vücuttaki fazla suyu atabilmek için öğünlerinizin yanında maydanoz tüketebilirsiniz ya da zencefil, tarçın ve karanfili ılık suda bekletip suyunu içebilirsiniz.

- Kuru kayısı, kuru üzüm, kuru erik, hurma ve muz gibi meyveler hem tatlı isteğinizi hem de magnezyum ihtiyacınızı karşılarlar. Yapılan araştırmalarda regl dönemlerinde magnezyumu yeterli alan kadınlarda tatlı ihtiyacının olmadığı görülmüştür.

- Omega-3 yağ asidinin depresif durumları engellediğiyle ilgili çalışmalar mevcut. Omega 3 için günde 2 adet ceviz tüketebilirsiniz.

- Egzersiz sırasında salınan endorfin hormonu mutluluk verir. Bu nedenle bu dönemde egzersize devam edin.

- Uyku düzeninize dikkat edin. Mutlaka sekiz saat uyumaya çalışın.

- Kansızlık tablosu olanlar; kuru üzüm, kuru kayısı ve kırmızı et tüketimini artırmalıdır. Kırmızı etin yanında mutlaka C vitamininden zengin maydanoz, domates, sivri biber tüketmeliler. Demir eksikliği; halsizlik, yorgunluk, isteksizlik, enfeksiyonlara dirençsizlik, konsantrasyon zorluğu yaratır.

- Bol sıvı almaya özen gösterin.

- Beyaz undan yapılmış poğaça, makarna, pirinç, patates gibi besinler yerine kan şekerinizi daha az yükselten ve daha tokluk veren kompleks karbonhidratları tercih edin. Örneğin; tam tahıllı ekmek, patates, kuru baklagil gibi. Yanında mutlaka sebze ya da salata tüketin.

- Tatlı yemek isterseniz hafif sütlü tatlılar, dondurma tüketebilirsiniz ama 1 porsiyonu geçmeyin. Az yağlı ve şeker oranı düşük olduğu için 2 kare bitter çikolata tüketebilirsiniz.

- B6 vitamini eksikliği sinirlere zarar verir, cilt sorunları, kas güçsüzlüğü ve kas ağrısı yapabilir. Bu yüzden regl döneminde et, karaciğer, balık, yağlı tohumlar (fındık, yerfıstığı, badem ve ceviz), yumurta, süt, kurubaklagiller, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru meyvelerin tüketimi artırılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder